Doua volume de aprox. 600 pagini fiecare, cuprinzand cele mai de seama opere ale marelui filosof si scriitor iluminist francez.
Nascut la Langres, in 1713, Diderot a fost o figura complexa a iluminismului francez, avand o influenta majora asupra spiritului rationalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educatie iezuita si a renuntat la o cariera in drept, dedicandu-se studiului si scrisului. In 1745, impreuna cu D'Alembert, Diderot a inceput sa editeze Encyclopédie, un proiect celebru, care i-a inclus aproape toti scriitorii francezi iluministi importanti.
Una din piesele sale, Le Père de famille (Tatal de familie, 1758), a fost considerata prototipul "dramei burgheze". Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Calugarita, 1796) – roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum si satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.
De asemenea, Diderot este apreciat si pentru scrierile sale filozofice: Pensées philosophiques (Cugetari filozofice, 1746) si Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749). Diderot a avut o contributie fundamentala in domeniul criticii moderne de arta, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat in ziare, incepand din anul 1759. Corespondenta vasta a lui Diderot descrie o imagine obiectiva a epocii sale. El a avut o influenta semnificativa asupra generatiilor urmatoare de ganditori din Franta, Germania si Anglia.