Prezenta carte a fost conceputa si realizata in sprijinul candidatilor la rezidentiat in scopul insusirii notiunilor de medicina interna necesare promovarii concursului si desfasurarii programului de pregatire din cadrul rezidentiatului. Acesta este motivul pentru care tabla de materii a cartii corespunde programei analitice a rezidentiatului.
Notiunile din aceasta carte sunt indispensabile pentru pregatirea rezidentilor in orice specialitate, dar mai ales in specialitatile medicale. Rezidentiatul in cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, reumatologie, hematologie, diabet si boli de nutritie trebuie sa inceapa cu un stagiu de medicina interna de 1-3 ani. Acest stagiu trebuie efectuat in clinici de prestigiu, cu o cazuistica reprezentativa, bine explorata si corect supravegheata, pentru ca in acest interval scurt rezidentii sa se confrunte cu patologia cea mai importanta de medicina interna.
Cartea este structurata pe 8 capitole (aparat respirator, cardiologie, nefrologie, boli digestive, boli hepatobiliare, hematologie, reumatologie, boli metabolice), care abordeaza intreaga patologie interna (92 entitati nosologice).
Din cuprins:
- Partea I – Bolile aparatului respirator
- Partea a II-a – Bolile cardiovasculare
- Partea a III-a – Bolile aparatului reno-urinar
- Partea a IV-a – Boli digestive
- Partea a V-a – Boli hepatobiliare
- Partea a VI-a – Boli ale sistemului hematopoetic
- Partea a VII-a – Boli ale colagenului si ale sistemului osos
- Partea a VIII-a – Boli metabolice
Medicina interna pentru rezidentiat, colectiv de autori: Prof. Dr. Doc. Lucian Buligescu, Conf. Dr. Corneliu Zeana, Prof. Dr. Dan Cheta, Dr. Sandu Spanache, Dr. Ioan Gutiu, Dr. Ionel Copaci, Dr. Tiberius Mogos, Dr. Alecse Valerian Ditoiu, Dr. Otilia Motoi, Dr. Laura Cojocaru, Dr. Laurentiu Micu, Dr. Nicu Caceaune.