Ce au în comun vicontele de Bragelonne, ciocoii vechi şi noi şi Huckleberry Finn puteţi afla degustând noua antologie pe care v-o propun Cotidianul şi Editura Univers: Întâmplări din Gastropolis.
14 autori, de la Daniel Defoe la Alexandre Dumas şi până la Dostoievski şi Mark Twain, şi-au depus mărturiile despre condiţia gurmandului în noua antologie pe care Cotidianul şi Editura Univers v-o livrează miercurea viitoare. Din ea nu avea cum să lipsească Jean Anthelme Brillat-Savarin, autorul „Fiziologiei gustului“ şi al celebrei „Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti“.
Comportamentul culinar al lui Bonaparte este consemnat în „Întâmplări din Gastropolis“; coleg de antologie îi e tot un festin princiar, imaginat de Alexandre Dumas: „Regele începea prin a mânca mai multe supe, fie laolaltă, într-un soi de ghiveci, fie separat; le amesteca sau mai bine zis le despărţea sorbind câte un pahar de vin vechi“.
Nicolae Filimon contribuie cu o gustare infantilă de pe meleagurile noastre: „Pe când însă tinerii şi bătrânii de amândouă sexele se desfătau precum arătarăm, copiii, adunaţi în mici grupe, îndopându-se cu ciurechi, şi miţi cu brânză, alune prăjite şi floricele de porumb şi adăpându-se mereu din doniţele cu şerbet roşu şi cu bragă, luau şi ei parte la veselia obştească“.
Pe partea frugală, Dickens vine cu pâinea şi untul din ale sale „Mari speranţe“, iar Defoe compensează cu proviziile de lămâi ale lui Robinson Crusoe. Picarescul Alain-René Lesage vine cu un elogiu al unui peşte delicios, care ascunde însă o morală amară: „Am un păstrăv excelent; dar îi va costa scump pe cei care-l vor mânca: e o bucăţică prea aleasă pentru dumneavoastră“.
Colecţia Cotidianul.