Hobbitul, de J.R.R. Tolkien

Recenzie J.R.R. Tolkien - Hobbitul

Hobbitul

Titlu: Hobbitul

Domeniu: Beletristica » Comentarii

Editura: RAO Books

Autor: J.R.R. Tolkien

Nr.pagini: 288
Anul apariţiei: 2002
64,00 RON
scris de: Kaspar Hauser Data adăugării: 22 noiembrie, 2020
Personajul principal e nimeni altul decat Baggins. Nu Frodo, ci Bilbo. Il tineti minte, daca ati vazut Lord of the Rings. Un batranel simpatic cu un inel dubios? El e. Doar ca acum e un baiat tanar, fara pofta de aventuri. Un hobbit in toata regula. Un lenes si un gurmand. In tonul acesta tineresc se incadreaza si scriitura. Desi sunt lupte pe parcursul cartii, iar inamicii mai mor sporadic, nu exista comparatie intre stilul folosit pentru Stapanul Inelelor si cel utilizat pentru Hobbit. Hobbit pare scris pentru cei mici, iar explicatia e simpla. John Ronald Reuel Tolkien a scris aceasta poveste nemuritoare pentru cei trei fii ai sai. E lesne de inteles ca evolutia Middle Earth a fost paralela cu cea a copiilor scriitorului, iar propria experienta de viata si faptul ca a luptat in Primul Razboi Mondial, precum si situatia precara din Europa la acea vreme, au influentat si ele profund opera in sine. Paralelele ce au fost gasite apoi de criticii literari sunt nenumarate. Bine, bine, ar putea fi numarate la o adica, dar nimeni nu pare sa aiba chef. Daca e sa ne gandim ca Sauron e reprezentat intr-un sens larg de Germania, vedem lesne despre ce e vorba. Si putem chiar considera scrierile lui Tolkien drept fabule.

Un alt personaj ce va este cu siguranta cunoscut este Gandalf. Care pe vremea respectiva nu era nici Gandalf cel Alb, nici Gandalf cel Gri, ci pur si simplu Gandalf. El, impreuna cu 13 dwarfi, condusi de Thorin, vin sa-i faca o vizita micului Bilbo Baggins, pe care il si coopteaza in rol de spargator. Desi vine si pleaca, dupa cum e nevoie de el, asa cum ne-a obisnuit, Gandalf are un rol important si in Hobbit.

Asadar, grupul de dwarfi, insotit de Bilbo Baggins, porneste la drum catre comoara ancestrala a neamului lor, acum aflata in posesia dragonului Smaug. Era sa zic balaur, pentru ca asta e ideea care imi vine in minte cand ma gandesc la el. De fapt, probabil ca pentru toti romanii, dragon se traduce prin balaur, iar trol prin zmeu. Dar sa lasam paralelele si sa ne apucam de exercitiul la sol, pentru ca Bilbo trece prin peripetii si pericole care de care mai ciudate, de la troli, lupi si elfi, pana la paianjeni vorbitori. Asadar, lectura placuta!

Cotare: 5 din 5 stele [5 din 5 stele]
înapoi Scrie comentariu
0 produse
Facebook

Acasă | Căutare | Catalog | Clienți | Contact | Informații | GDPR | Hartă site

Viziteaza site-ul ANTICARIAT SI LIBRARIE ONLINE pe ShopMania

Copyright © 2024 Librăria Cărți-Online.com
Powered by Ideea Europeană