Este destul de exasperant sa-si dai seama ca iti pui aceleasi intrebari ca toata lumea.
Oare am dreptul sa parasesc pe cineva care ma iubeste?
Oare sunt o javra?
Oare la ce foloseste moartea?
Oare poti sa fii fericit si, daca da, la ce ora?
Oare n-as putea sa castig mai multi bani, muncind mult mai putin?
Oare este posibil sa te indragostesti fara ca asta sa se termine in sange si lacrimi?
O schema cinica pentru a descrie, in registru hipermodern, iubirea: pasiune, tandrete, plictis. Sau, mai simplu: dragostea dureaza trei ani. Cel putin asa sustine Marc, boem sentimental dornic de petreceri nocturne, dupa primul esec matrimonial, aproape convins ca istoria se va repeta si acum, cu Alice...
Nascut in 1965, intr-o familie instarita, Frédéric Beigbeder si-a inceput cariera la 24 de ani, licentiat fiind in marketing si publicitate. A facut critica literara, cronica de televiziune si a lucrat in lumea publicitatii. Si-a atras succesul prin publicarea romanului "29,9 RON" ("99 francs" sau "14,99 euros"), text anarhic si savuros ce contesta sistemul social in ansamblul sau si pe cel publicitar indeosebi. Protestatar invederat, este la randul lui contestat, in masura in care chiar el ar corespunde tiparului uman pe care-l denunta: omul de media. Dar tocmai de aici i se trage succesul. Sinceritatea dezarmanta de scriitor il fereste de fapt de ipocrizie: nu s-a considerat niciodata altceva decat i se reproseaza ca este.
"Dragostea dureaza trei ani" face parte dintr-o trilogie care a debutat cu "Memoriile unui tanar ticnit". Povestea trilogiei, Beigbeder o rezuma dezarmant de simplu: "In primul volum ma indragosteam, in al doilea ma insuram, in al treilea divortam si ma insuram din nou". In acest ultimul volum, amorul are un timp de evolutie si disolutie inconturnabil: trei ani. Satul pana la greata de Anne, splendida lui sotie, Marc Marronnier se indragosteste istreic de Alice cea cu picioare lungi. Divorteaza de Anne (cei trei ani de supravietuire a dragostei se scursesera) si reuseste, dupa teribile tribulatii, s-o divorteze si pe Alice. Cu care se casatoreste. Romanul uzeaza, ca si "199.000 lei", de acelasi cinism sulfuros, aplicat acum sentintelor despre iubire. Concluzia pulverizeaza asteptarile: barbatul, fiind structural poligam, este nevoit sa zappeze toate femeile pe care le intalneste. Tradusa in zeci de limbi si inregistrand tiraje mai mari chiar decat binecunoscuta "14,99 euros", aceasta carte reda cu umor o poveste de dragoste postmoderna si profund autobiografica.