Editia a VI-a definitiva. Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, 1984. Nominalizare la Premiul Uniunii Latine, 2006.
Vica Delca, croitoreasa dupa ce regimul comunist i-a inchis pravalia, pleaca in vizite prin Bucuresti, ca sa mai schimbe o vorba si ca sa mai adauge pensiei de 650 de lei, din care traieste impreuna cu sotul ei, mica suma pe care idealista Ivona Scarlat, urmasa unei familii de intelectuali, i-o da lunar, in amintirea mamei sale, Sophie Ioaniu.
Necultivata, dar inteligenta, cu o vorbire colorata si o memorie fabuloasa, Vica este un personaj celebru al literaturii postbelice, dar Dimineata pierduta nu este doar romanul ei. O galerie larga de personaje reinvie dintr-o fotografie din vara anului 1914: Sophie, sotia plina de vitalitate a lui Stefan Mironescu, un savant chinuit de gelozie si de grijile tarii, Margot, adolescenta devenita ulterior patroana unei mari Case de Moda, Titi Ialomiteanu, amantul vremelnic al Sophiei, omul adaptabil sub orice regim politic. Treptat, romanul de familie pe care Monica Lovinescu l-a considerat „un Razboi fara pace al romanilor” se extinde, acoperind o suta de ani de istorie.
„Dimineata pierduta este atit de strans legata de cadrul sau si de detaliile complicate ale vietii personajelor – strazile si parcurile in care acestea se plimba, interioarele pe care le creeaza sau le mostenesc si le dau uitarii –, incat este dificil sa o cuprinzi in cateva cuvinte sau sa o aclami folosind termeni ai fictiunii conventionale. Partial, este un studiu minunat de ciudat si original al promisiunilor uitate si al viselor neimplinite, dar poate fi citita si ca un punct de vedere indraznet, de un modernism tarziu, asupra intregii societati. O panorama extraordinara a vietii romanesti moderne. In tot cazul, este o realizare uimitoare.” - Alan Brownjohn, The Times Literary Supplement