Oricine se gândeşte măcar o clipă la ce e dincolo va găsi în literatura fantastică o sumedenie de răspunsuri tulburătoare. Pentru că această preocupare a stat şi în faţa marilor scriitori, de la Voltaire la Cortazar, prin Edgar Allan Poe sau E.T.A. Hoffmann, şi până la Jerome K. Jerome şi Ray Bradbury.
Şi ei s-au întrebat dacă lumea aparenţelor nu ascunde o altă lume, în care regulile sunt schimbate, în care oglinzile devin trecători, chepenguri pentru un alt tărâm, dacă poţiunile magice te pot transporta nu numai în altă realitate, ci şi în altă viaţă, dacă nişte formule secrete nu-ţi pot reda înapoi tinereţea, dacă iubirea poate trece dincolo de mormânt, dacă viaţa veşnică nu poate fi obţinută altfel decât prin promisiunile religiilor.
Da, marii scriitori au lăsat imaginaţia şi talentul să zburde la hotarele irealului şi să se întoarcă de acolo cu mărturii şocante sau măcar neliniştitoare, aşezate în pagini nemuritoare.
Magia ascunsă a lucrurilor, miraculosul, supranaturalul sunt provocări pe care literatura le-a primit de la începuturile ei şi le va primi până când ultimul scriitor va scrie ultima carte. Este ceea ce vedem doar ceea ce vedem? Nu e, oare, banal să ne lăsăm convinşi că lumea este o construcţie în care timpul merge înainte şi dimensiunile sunt numai trei?
În antologia Cartea cu himere veţi găsi fragmente literare de referinţă ale unor scriitori de referinţă care au făcut literatură fantastică. Sigur că există mii de cărţi cu teme supranaturale, cu case bântuite de stafii, cu făpturi inventate şi apocalipse de tot felul. Dar, adesea, cărţi din această categorie se aşază sub un prag literar acceptabil. Au şi ele publicul lor, e adevărat. Ceea ce face antologia noastră, însă, este să pună laolaltă repere ale literaturii fantastice, jaloane şi exemple strălucitoare pentru acest gen.
Mari scriitori care au inventat lumi de hârtie şi locuitori de hârtie. Deschideţi cu grijă cartea de săptămâna viitoare, s-ar putea revărsa din ea imagini pe care nu le-aţi mai văzut. Sau s-ar putea să se deschidă o fantă prin care să plecaţi în călătorii inimaginabile. Şi ca să nu vă rătăciţi, ţineţi-vă bine de Cartea cu himere!
Colecţia Cotidianul.