Sebastian Barry intra in cartea sa, Calea cea lunga, in mijlocul soldatilor irlandezi care au participat alaturi de trupele din Marea Britanie la Primul Razboi Mondial. Zeci de mii de tineri au pornit la razboiul cel mare, prinsi intr-o cursa a istoriei. Englezii alaturi de care luptau ii priveau cu dusmanie, desi singele varsat de irlandezi era la fel de autentic ca al celor din Albion, iar compatriotii lor ii considerau niste tradatori care intinasera valorile Irlandei, prin devotamentul aratat fata de monarhul englez.
Calea cea lunga spune povestea lui Willie Dunne, fiul unui politist din Dublin, care se inroleaza voluntar in trupele Royal Dublin Fusiliers, mergind la razboi alaturi de inamicul numarul unu al Irlandei, soldatul britanic. Romanul nu urmareste numai destinul unui tinar, ci spune povestea Irlandei insesi, tara aflata in acea perioada intr-o rascruce a istoriei.
In timp ce luptau cot la cot cu englezii, Irlanda era in fierbere, pregatind mari miscari populare in incercarea de a-si capata independenta. Chiar in 1916, in plin razboi mondial, in saptamina ce a urmat sarbatorii Pastilor a avut loc in Dublin o mare revolta cunoscuta in istorie drept "The Easter Rising". Organizata de Fratia Republicana Irlandeza, miscarea a durat de la 24 la 30 aprilie. Rebelii, sub conducerea lui Patrick Pearse si a lui James Connely, au capturat cladirea Postei si au declarat independenta Irlandei. Dupa doar sase zile de lupte, rebelii, care detineau putin armament, fiind minati in lupta mai mult de entuziasm, au fost capturati, judecati si executati, iar miscarea a fost inecata in singe. Pentru moralul irlandezilor insa, revolta de Pasti din anul 1916 a contat enorm. Nu a mai durat decit trei ani pina ce insula a fost impartita in Republica Irlanda si in Irlanda de Nord, teritoriu aflat inca sub administratie britanica.
Intr-o astfel de capcana sint prinse personajele lui Sebastian Barry, soldatii irlandezi priviti de ambele tabere drept tradatori. Fara voia lor, ajunsesera de partea gresita a istoriei.
Colecţia Cotidianul.