Pacientul englez
de Michael Ondaatje |
Identităţi ascunse, identităţi pierdute într-o lume misterioasă, răvăşită de război. Destinul pasionant al personajelor leagă spiritul occidental de secretele deşertului arab şi de tainele Indiei coloniale într-unul dintre cele mai frumoase romane scrise la sfârşitul secolului trecut.
Pacientul englez i-a adus lui Michael Ondaatje celebritatea şi Booker Prize în 1992. Romanul a cunoscut relansarea mondială, cinci ani mai tîrziu, când ecranizarea realizată de Tony Minghella a obţinut 9 premii Oscar, iar Ondaatje a devenit unul dintre cei mai citiţi scriitori contemporani.
Michael Ondaatje se naşte in 1943 şi îşi petrece primii ani ai copilăriei în Sri-Lanka. Studiază literatura engleză la Toronto şi Ontario, iar din 1970 locuieşte în Canada. Este profesor de literatură la Universitatea York şi la Colegiul Glendon din Toronto. Ca poet a publicat treiprezece volume de poezie, multe dintre ele deţinătoare ale unor premii literare de prestigiu precum Governor General's Award. Dar faima numelui său a fost câştigată pe întreg mapamondul ca romancier. În numai patru romane şi-a cucerit definitiv locul în literatura secolului XX, trecându-şi în palmares multe dintre premiile la care râvneşte în taină orice autor de ficţiune. Stilul său literar se încheagă pe detaliu, pe introspecţie, pe analiza atentă a epocilor din care personajele sale îşi trag seva. De la romanul "În pielea unui leu" (1987), trecând prin "Pacientul englez", până la "Obsesia lui Anil" (2000), stilul ficţiunii lui Ondaatje nu este linear, ci stratifică influenţele mai multor culturi, asemeni originilor familiei sale.
Colecţia Cotidianul.
|
|
Cărți din aceeași categorie:
Cartea “Pacientul englez” de Michael Ondaatje a apărut la editura Univers în seria de Beletristica: Colectia Cotidianul, se află în stare nouă, conține 272 pagini și poate fi comandată online.
|